arena

  De Amsterdam ArenA is een sportstadion met plaats voor 51.628 toeschouwers[1] in Amsterdam. Daarmee is het het grootste stadion van Nederland. Sinds 14 augustus 1996 is het de thuisbasis van de voetbalclub AFC Ajax. Ook de american footballers van Amsterdam Admirals speelden er hun thuiswedstrijden.

De Amsterdam ArenA en Stadion Feijenoord zijn de enige Nederlandse stadions met een 5-sterrenstatus bij de UEFA. Dit is de hoogste status die een voetbalstadion kan hebben. Negentien andere Europese stadions hebben deze status. Het stadion is ook het op drie na steilste van Europa: 37 graden.


Ajax staat er om bekend enkele fanatieke supporterskernen te hebben: de bekendste groepen zijn de F-Side (opgericht in 1976) en Vak 410 (opgericht in 2001). In de Arena zit de F-Side pal achter het doel aan de zuidkant van het stadion in de vakken 125 tot en met 129. De meeste supporters van de F-Side zijn wat ouder en zijn in het stadion meestal verantwoordelijk voor originele liederen. Als de toss het toelaat speelt Ajax altijd de tweede helft richting de F-Side. De supporters van Vak 410 bevinden zich in de zuid hoek van het stadion op de bovenste ring, vak 424 en 425. Tot 2008 stonden zij aan de noorwestkant, in vak 410. De supporters van Vak 410 maken meer sfeeracties in het stadion met onder meer grote spandoeken. Zowel de F-Side als Vak 410 hebben geen eigen zitplaatsen maar staan tijdens de wedstrijd.Joden